Zadbaj o siebie jesienią z Salatino. 3 rzeczy, które warto zrobić dla siebie po lecie.

17 10 2019 | Agata Szewc

Koniec lata to nie powód do zmartwień! Jesień można wykorzystać, żeby poświęcić sobie samej więcej czasu. Oto trzy pomysły na to, co warto zrobić dla siebie jesienią.

1. Wzmocnić organizm mądrą dietą

Uwielbiasz lato pełne świeżych warzyw i owoców? Jesień też ma sporo do zaoferowania! Soczyste jabłka, gruszki, śliwki, a także pierwsze warzywa korzeniowe to znakomity sposób, by dostarczyć sobie odpowiednią dawkę witamin i minerałów. To szczególnie ważne w okresie przejściowym, gdy podatność na przeziębienia i infekcje rośnie. Ważnym składnikiem podnoszącym odporność jest witamina D3. Najlepiej przyswoić ją przez skórę pod wpływem promieniowania słonecznego, jednak jesienią bywa to utrudnione. Warto sięgać po produkty bogate w witaminę D3 takie jak ryby. Co więcej, kwasy omega-3 zawarte w rybach wspierają odporność. Dotyczy to nie tylko drobnych przeziębień, lecz także chorób takich jak nowotwory. Jak wzbogacić jesienną dietę o zdrowe ryby? Sięgając po sycące posiłki Salatino bogate w ryby, warzywa, wartościowe kasze i zboża. W okresie przejściowym dobrze jest też wybierać kiszonki, które są źródłem korzystnej mikroflory (bakterii probiotycznych). Jak wskazują badania, bakterie probiotyczne sprzyjają zwiększeniu pozytywnej mikroflory jelitowej, uniemożliwiając rozwój bakteriom patogennympodkreśla dietetyk dr n. med. Dominika Wnęk.

2. Zrobić jesienne porządki w szafie

Spoglądasz z nostalgią na letnie sukienki wiszące w szafie i myślisz, że koniec ciepłych dni oznacza rezygnację z kobiecych stylizacji? Wcale nie musi tak być! Poświęć trochę czasu na przegląd szafy. Początek jesieni to świetny czas, by sprawdzić, które letnie ubrania zdały egzamin, a z którymi warto się pożegnać. Letnie sukienki, zwiewne topy i spódnice maxi, które lubisz, spakuj do pudełek i schowaj na przyszły rok. Zyskane miejsce przeznacz na cieplejsze ubrania takie jak dzianinowe sukienki, skórzane ramoneski czy klasyczne trencze. Zadbaj też o akcesoria – wypastuj ulubione botki za kostkę i odśwież duże szale i chusty. Jeśli trudno ci rozstać się z ubraniami i rzetelnie ocenić, czy rzeczywiście w nich chodzisz, wykorzystaj jesienne porządki na zastosowanie prostego tricku. Zawieś wszystkie wieszaki w odwrotną stronę niż zazwyczaj. Za kilka miesięcy łatwo zorientujesz się, po które stroje nie sięgnęłaś ani razu. 

3. Zadbać o skórę i włosy po lecie

Przełom lata i jesieni to czas, który stawia przed skórą i włosami spore wyzwania. Po lecie bywają przesuszone. Winę ponosi słońce, a także sól morska i wiatr. Dodatkowo początek sezonu grzewczego sprawia, że poziom nawilżenia ciała spada jeszcze bardziej. Jak temu zaradzić? Nawadniając skórę i włosy od zewnątrz, ale też od środka. Sięgnij po odżywcze maski do włosów i sera bogate w naturalne olejki. Pamiętaj, aby balsamy i oleje do ciała nanosić na wilgotną skórę. Dzięki temu osiągniesz dużo lepsze rezultaty, niż nakładając preparat na osuszone ciało. Duże znaczenie ma też odpowiednia dieta. Jesienią zwróć szczególną uwagę na to, by pić dużo wody. Chcąc zapobiec jej utracie, możesz dodać do szklanki odrobinę soli himalajskiej. Prawdziwym sprzymierzeńcem pięknej skóry i włosów są także kwasy omega-3, które znajdują się między innymi w rybach. Kwasy omega-3 wygładzają i nawilżają skórę, a dodatkowo łagodzą podrażnienia i stany zapalne, także te powstałe wskutek poparzeń słonecznych. Wzbogać swoją codzienną dietę o te cenne składniki, wybierając zbilansowane dania Salatino, w których pierwsze skrzypce grają ryby morskie uzupełnione o świeże warzywa i aromatyczne sosy. Przekonaj się sama, że Salatino to prawdziwe superfood, które działa jak wewnętrzny kosmetyk.

Przełom jesieni i lata to szczególny czas, który może napawać nostalgią, ale może być też początkiem pozytywnych zmian. Warto wykorzystać zmianę aury i wkroczyć w jesienne miesiące z nową energią. Jak to zrobić? Dbając o siebie od zewnątrz i od środka razem z Salatino!

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.