Wygodne, gotowe i zdrowe? Salatino!

08 06 2020 | Agata Szewc

Więcej czasu na przyjemności, mniej sprzątania, krótsza lista zakupów – to tylko 3 powody, dla których dania gotowe cieszą się tak dużą popularnością. Czy mogą być jednocześnie zdrowe, zbilansowane i bez konserwantów? Salatino udowadnia, że tak!

Gotowe dania, jedzenie wygodne, convenience food – pod tymi pojęciami kryją się zazwyczaj posiłki, które nie wymagają czasochłonnego przygotowywania. Tego rodzaju jedzenie w ostatnich latach zyskuje jednak zupełnie nowe oblicze. Coraz bardziej świadomi i zaangażowani konsumenci oczekują od gotowych dań, by były zdrowe. Salatino to najlepszy dowód, że wygodę i zbilansowany skład można połączyć w jednym poręcznym opakowaniu.

Dlaczego sięgamy po gotowe dania?

Eksperci zauważają, że zainteresowanie tak zwaną żywnością wygodną wynika z kilku czynników społecznych. Wśród nich ważnym aspektem jest aktywność zawodowa kobiet, która bezpośrednio przekłada się na zmianę modelu organizacji życia całej rodziny. Efekt: coraz mniej osób gotuje w domu, a coraz więcej spożywa posiłki „na mieście”. Warto też zwrócić uwagę na to, że wiele osób mieszka w pojedynkę lub we dwoje. To również oznacza, że wygodne jedzenie gotowe coraz częściej przeważa nad chęcią przygotowywania posiłków, co dzieje się zazwyczaj w przypadku dużej, wieloosobowej rodziny mieszkającej razem. 

Oszczędność czasu i więcej wolnych chwil na przyjemności dzięki Salatino

Chociaż czasami nie zdajemy sobie z tego sprawy, czynności związane z przygotowywaniem posiłku mogą być naprawdę czasochłonne. Eksperci rozkładają je na czynniki pierwsze – aby przygotować posiłek, konieczne jest użycie surowców żywnościowych w odpowiednich ilościach oraz potrzebny jest czas na zakupy, przygotowanie posiłku, konsumpcję i posprzątanie*. W ten sposób nawet prosty posiłek może pochłonąć sporo czasu. Dania gotowe takie jak Salatino pozwalają znacząco skrócić cały proces i wykorzystać zaoszczędzony czas po swojemu. Sport, spotkanie z przyjaciółmi, wyjście do kina, na spacer, ulubiona książka czy po prostu beztroski odpoczynek – to tylko niektóre możliwości spożytkowania czasu zaoszczędzonego na przygotowywaniu jedzenia i wyborze gotowych dań. 

Jak Salatino wpisuje się w modny trend wygodnej żywności?

Jak zauważają eksperci, konsumenci od dań gotowych oczekują nie tylko wygody, lecz także jakości i zdrowia. W ofercie rynkowej ciągle pojawiają się nowe produkty spożywcze o wysokiej jakości, wyprodukowane z zastosowaniem zmodyfikowanych receptur oraz udoskonalonych, nowoczesnych technologii i opakowań. Można przypuszczać, że największym zainteresowaniem będą się cieszyć produkty posiadające cechy żywności wygodnej i funkcjonalnej**. Tę tendencję z pełnym przekonaniem realizuje Salatino, czyli żywność funkcjonalna dostosowana do potrzeb kobiet w różnym wieku. Jak zauważają naukowcy z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW w Warszawie obok rosnącej świadomości konsumentów pojawiają się również trendy żywieniowe, często wynikające ze zmienności otoczenia, stylu życia, wyznania czy tradycji. Najbardziej widoczne obecnie tendencje żywieniowe, to coraz bardziej powszechny wegetarianizm, weganizm, dieta ekologiczna, które kojarzą się z naturą i czystą etykietą oraz bezglutenowa***. Salatino uważnie śledzi aktualne trendy żywieniowe i wpisuje się w nie, tworząc również posiłki bez mięsa. Można znaleźć wśród nich zbilansowane dania wegetariańskie i wegańskie w poręcznych opakowaniach, które zmieszczą się w każdej torebce czy plecaku. Salatino nie zawiera konserwantów, a proste składy są pozbawione sztucznych lub budzących wątpliwości substancji.

*Makała H. (2013)Trendy w produkcji żywności wygodnej i przykłady jej zastosowania w turystyce – wybrane aspekty
**Makała H. (2013)Trendy w produkcji żywności wygodnej i przykłady jej zastosowania w turystyce – wybrane aspekty
***
Janowicz M., Ciurzyńska A., Zielińska A., Lenart A. (2018) „Wygodne”, warzywne dania gotowe w ocenie konsumentów  [w:] Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2/2018

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.