Przywitajcie Nowy Rok z sałatkami Salatino!

23 12 2019 | Agata Szewc

10, 9, 8, 7… Kiedy odliczamy godziny do najbardziej wystrzałowej północy w roku, przygotowywanie sylwestrowych potraw to ostatnia czynność, jaką mamy w głowie. Wtedy jest czas na robienie się na bóstwo, przebieranie zasobów garderoby i zbieranie sił na zabawę do białego rana. Skoro jednak zobowiązaliśmy się podjąć gości czy też zanieść „wpisowy” poczęstunek na imprezę u znajomych, powinniśmy się z tego jakoś wywiązać. Oto 5 przepisów na szybkie i pyszne dania z sałatkami Salatino, dzięki którym będziemy mogły bez wstydu spojrzeć w lustro i już przed nim pozostać na dłuuugie minuty.

Sałatkowe mini-roladki z tortilli

Pozycja obowiązkowa na każdej imprezie! Na gotowe placki kukurydziane nakładamy równomierną warstwę sałatki Salatino z tuńczykiem po meksykańsku i dodajemy mielony pieprz lub ulubionymi ziołami. Tortille zwijamy w rulony, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki, po czym kroimy je pod skosem na 3-centymetrowe kawałki. Podano do stołu!

Pomidory faszerowane sałatką

Już prościej się nie da! Odcinamy pomidorom daszki, za pomocą łyżeczki pozbawiamy ich pestek i wypełniamy ulubioną sałatką Salatino z tuńczykiem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Odhaczone!

Sałatkowe rollsy z cukinii

Czas na kolejny przebój! Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry, skraplamy je oliwą i  grillujemy  na patelni z obu stron po 2-3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym rozsmarowujemy na nich dowolną sałatką Salatino i zwijamy. Tak powstałe rollsy ustawiamy pionowo na półmisku i dekorujemy groszkiem i szczypiorkiem. Mamy to!

Sushi z sałatką

To danie wymaga od nas trochę więcej zachodu czy – jak kto woli – Dalekiego Wschodu. Zatem do dzieła! Opłukany uprzednio ryż do sushi  gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut do odparowania całej wody, odstawiamy w garnku z przykrywką na kolejny kwadrans do przestudzenia. W międzyczasie w rondelku na palniku rozpuszczamy łyżkę cukru i łyżeczkę soli w 4 łyżkach octu ryżowego. Tak powstały sos mieszamy z ryżem. Czas na skręcanie! Rozkładamy arkusze nori na macie bambusowej owiniętej folią spożywczą. Nakładamy na nie  ryż, smarujemy go pastą wasabi i dodajemy sałatkę z tuńczykiem Salatino. Brzegi nori skrapiamy wodą, aby się lepiej kleiły, i za pomocą maty zwijamy w rolkę, a następnie kroimy na centymetrowe kawałki. Pałeczki w dłoń!

Sałatka do nachosów

I jeszcze coś na ząb dla fanów snacków! Zamiast tracić czas na przygotowanie sals z pomidorów i awokado, przekładamy do misek gotowe sałatki Salatino w kilku smakach, np.: z tuńczykiem po meksykańsku i wegańską Peruwianę z komosą ryżową czerwoną, soczewicą i suszonymi pomidorami. Brzegi naczyń wykładamy dookoła nachosami do maczania i… wracamy przed lustro!

Jak widać, przygotowanie siebie i posiłków na sylwestrową imprezę można jakoś pogodzić. Wystarczy mieć pod ręką sałatki Salatino i nie bać się eksperymentować. Życzymy Wam udanej zabawy i samych powodów do radości w nadchodzącym roku!

Żródła:

http://www.graal.pl/przepisy-na-lososia/tortilla-z-lososiem,item,23,5.php

http://www.graal.pl/przepisy-na-tunczyka/pomidory-faszerowane-salatka-z-tunczykiem,item,29,129.php

http://www.graal.pl/przepisy-na-tunczyka/roladki-z-cukinii-z-pasta-ziemniaczano-tunczykowa,item,29,288.php

http://www.graal.pl/przepisy-na-lososia/sushi-z-lososiem-i-salata,item,23,17.php

https://gramho.com/explore-hashtag/pomyslnasalatke

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.