3 sposoby na przedłużenie letniej opalenizny

11 08 2021 | Agata Szewc

Chcesz zatrzymać letnią opaleniznę na dłużej? Poznaj 3 tricki, które pomogą przedłużyć złocisty koloryt skóry. Dowiedz się, jak zadbać o piękną opaleniznę przy pomocy naturalnych sposobów i odpowiedniej diety, w której ważne miejsce powinny zajmować zdrowe, a przy tym szybkie przekąski Salatino!

1.Nawilżaj ciało od zewnątrz i od środka

Po ekspozycji na promieniowanie UV skóra bywa przesuszona, a także może się łuszczyć. Aby temu zapobiec, a zarazem zadbać o jej elastyczność, pij więcej wody niż zwykle. Napoje można urozmaicić także sokami i koktajlami z sezonowych warzyw i owoców. Niezwykle ważne jest także zadbanie o skórę od zewnątrz – regularne peelingi i szczotkowanie pomogą zachować skórze piękny, złocisty blask na dłużej. Przygotują też ciało na solidną porcję nawilżenia – bogate w składniki odżywcze balsamy i masła do ciała to kosmetyki, po które warto sięgać co najmniej raz dziennie. Wartą uwagi opcją są także produkty przedłużające trwałość opalenizny. Jeśli masz ochotę, możesz samodzielnie przygotować taki balsam, mieszając masło kakaowe i olej kokosowy w proporcji dwa do jednego.

2. Jedz sałatki z warzyw bogatych w karotenoidy

Niezawodny sposób na przedłużenie letniej opalenizny to wzbogacenie codziennego jadłospisu o produkty bogate w karotenoidy. Znajdziesz je przede wszystkim w marchewce, a także innych pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach takich jak papryka, bataty czy arbuz. Dodatkowo spora ilość beta-karotenu znajduje się też w szpinaku. Aby jak najdłużej cieszyć się efektem złocistej skóry, wykorzystaj te składniki, przygotowując pyszne, proste sałatki. Jeśli nie masz czasu, możesz sięgnąć po gotowe, a przy tym wartościowe szybkie jedzenie. Dobrym rozwiązaniem są sałatki z tuńczykiem i łososiem Salatino, w których znajdziesz zdrowe warzywa – także te obfitujące w beta-karoten. Możesz skusić się na przykład na Tuńczyka z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami. Ciekawą opcją jest też Tuńczyk po meksykańsku, w którym znajdziesz zarówno marchew, jak i paprykę. Warto wiedzieć, że do grupy karotenoidów zalicza się także likopen. Z jego zawartości słyną zarówno pomidory, jak i inne czerwone owoce. Przygotowując szybkie jedzenie, swoje ulubione sałatki z tuńczykiem lub łososiem Salatino, możesz wzbogacić o sezonowe, soczyste warzywa lub stworzyć apetyczną kompozycję, układając danie na liściach szpinaku.

3. Zadbaj o odpowiedni poziom kwasów omega-3 razem z Salatino

Opalona skóra wygląda naprawdę pięknie, gdy jest odpowiednio nawilżona i zregenerowana po kąpieli słonecznej. Z pewnością znasz schemat zachowania naskórka po nadmiernej ekspozycji na słońce. Łuszczenie, przesuszenie i zaczerwienienie to stan, który chciałoby się pożegnać jak najszybciej. Aby mu zapobiegać, warto zadbać o odpowiednią dietę jak najwcześniej. Świetnym rozwiązaniem jest wzbogacanie jadłospisu o bogate w kwasy omega-3 ryby. Zajmują ważne miejsce w piramidzie żywieniowej jako zdrowa alternatywa dla mięsa, a przy tym działają dobroczynnie na skórę – także tę opaloną. Sięgając po sałatki z tuńczykiem, łososiem czy innymi rybami, dostarczasz do organizmu cenne kwasy omega-3, które przyspieszają regenerację skóry i nawilżają ją. Na tym nie koniec – ten wyjątkowy składnik pomaga także przywrócić gęstość skóry, a także zapewnić jej jędrność. Czy nie tego potrzebuje Twoje ciało po kontakcie ze słońcem? Zdrowa, nawilżona, sprężysta skóra na dłuższy czas utrzyma złocisty koloryt. Jak zapewnić sobie odpowiednią dawkę kwasów omega-3 w diecie? Na przykład wybierając rybne sałatki fit od Salatino. To sposób na wartościowe i szybkie przekąski, po które z przyjemnością sięgniesz na plaży, podczas wakacyjnych wycieczek czy w domu.  W wielu z nich pierwsze skrzypce grają tuńczyk lub łosoś, dopełnione przez warzywa strączkowe, zdrowe kasze i aromatyczne sosy. 

Chcesz dowiedzieć się więcej, jak kwasy omega-3 działają na skórę? Przeczytaj nasz artykuł na ten temat.

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.