Zrób sobie w kuchni wakacje! Jedz zdrowo, bez wysiłku

06 08 2019 | Katarzyna Pefew

Wakacje? To dobra okazja, by trochę się porozpieszczać bez względu na wiek! Zrób dla siebie coś miłego – na przykład daj sobie samej wolne w kuchni. Zjedz bez przygotowań zdrowy posiłek stworzony z myślą o twoich potrzebach!

Z sentymentem wspominasz czasy, gdy początek wakacji wiązał się z wypadem na lody lub rurkę z kremem? Możesz nadal świętować każdy dzień tak jak pierwszy dzień wakacji – razem z ulubionymi smakami. Z wiekiem zmieniło się na pewno jedno: twoje żywieniowe wybory są coraz bardziej świadome i chętniej sięgasz po zdrowe posiłki. Szukasz więc sposobu, by połączyć pyszne i zbilansowane wartości. Teraz to możliwe w jednym daniu. Świętuj wakacje razem z Salatino!

Zrób sobie wolne w kuchni, razem z Salatino

Wykorzystaj okazję, jaką jest początek wakacji, by odpocząć od codziennego pośpiechu i obowiązków. Ciekawym pomysłem może być na przykład wybór zdrowego posiłku, którego… nie musisz sama przygotowywać. W tej roli znakomicie sprawdzą się pożywne sałatki Salatino. Powody są co najmniej dwa: są pełne dobrze zbilansowanych składników wysokiej jakości i nie zawierają konserwantów. Ryby bogate w cenne kwasy omega-3, warzywa pełne witamin i mikroelementów, wartościowe zboża ─ to wszystko znajdziesz w Salatino w wielu niecodziennych odsłonach. A może z okazji wakacji zrobisz sobie prezent i z dziecięcą ciekawością odkryjesz całkiem nowe smaki?Spodoba Ci się na przykład Tuńczyk z kasztanami i kaszą kuskus, a także 7 Zbóż Tuńczyk z owsem i kamutem. Sięgnij po sycące posiłki Salatino i poznaj smaki, których do tej pory nie miałaś okazji skosztować!

W wakacje zadbaj o swoje zdrowie

Kolejny rok i kolejne lato ─ upływ czasu to najlepsza motywacja, by zwrócić większą uwagę na swoje zdrowie i na to, co jesz. Niezwykle ważna w diecie jest obecność produktów bogatych w kwasy omega-3. Najwięcej tych cennych substancji znajdziesz w rybach. Dr Monika Duda, biolog z Zakładu Fizjologii Klinicznej, Centrum Kształcenia Podyplomowego w Warszawie podkreśla, że kwasy omega-3 korzystnie wpływają na nasz profil lipidowy, gdyż obniżają stężenie trójglicerydów a podwyższają stężenie „dobrego” cholesterolu (HDL). Związki te obniżają również ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie (ale nie u osób, u których ciśnienie tętnicze jest prawidłowe). Omega-3 mogą także obniżać ryzyko zawału oraz arytmii serca (np. migotania przedsionków czy komór) [1]. Sięgając po ryby bogate w kwasy omega-3, dbasz więc o swoje zdrowie teraz i w przyszłości.

Wakacje to dobra okazja, by świętować i doceniać małe przyjemności. Potraktuj lato również jako inspirację do drobnych zmian w swojej diecie. Poznawaj nowe smaki, jedz zdrowo i… nie spędzaj zbyt dużo czasu w kuchni, jeśli wolisz być teraz gdzie indziej!

[1] PAP/Rynek Zdrowia (2014) „Eksperci: polska dieta zbyt uboga w kwasy tłuszczowe omega-3”. Źródło: http://www.rynekzdrowia.pl/Uslugi-medyczne/Eksperci-polska-dieta-zbyt-uboga-w-kwasy-tluszczowe-omega-3,137866,8.html (data dostępu: 30.05.2019 r.)

Katarzyna Pefew

doradca żywieniowy, ukończyła Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW, prezes Fundacji Jabłko i Dynia, zajmującej się edukacją z zakresu zdrowego odżywania.