Wielki powrót mody na zioła – skorzystaj z mocy natury!

04 09 2019 | Katarzyna Pefew

Po latach zapomnienia zioła znowu wracają do łask. Dlaczego? To naturalny sposób, by wzmocnić organizm i dodać mu wigoru. Skorzystaj z potencjału ziół dzięki sałatkom Salatino ProAge!

Kochały je nasze babcie, doceniają lekarze i specjaliści medycyny alternatywnej – mowa oczywiście o ziołach! Ich dobroczynne działanie jest znane od wieków, a jednak w pędzącym naprzód świecie zielarska wiedza zeszła na dalszy plan. Do czasu – moda na zioła powróciła i znów cieszymy się z możliwości, jakie zapewniają naturalne metody wspomagania organizmu. Chcesz osobiście przekonać się, ile mogą przynieść ci korzyści? Odkryj Salatino ProAge, czyli sałatki wzbogacone o kompozycję starannie dobranych ziół, które stworzyliśmy z myślą o kobietach w wieku 20+, 30+ i 40+. Ich skład został skomponowany przez ekspertów i jest dostosowany do potrzeb organizmu w danym przedziale wiekowym.  

Jak mądrze korzystać z ziół? Razem z Salatino!

Chociaż wiele ziół jest łatwo dostępnych, warto wiedzieć, jak mądrze z nich korzystać. Ta zasada dotyczy w szczególności łączenia poszczególnych roślin. Odpowiednio zestawione zioła mogą wzbogacać nawzajem swój smak, a także potęgować dobroczynne właściwości. W tym kontekście warto wspomnieć o żywności funkcjonalnej, czyli kolejnym trendzie kulinarnym, który z roku na rok staje się coraz popularniejszy. Co ciekawe, koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z tradycji filozoficznej Wschodu, w której nie ma wyraźnej różnicy pomiędzy lekami i pożywieniem[1]. Czym jednak jest żywność funkcjonalna? To żywność, która poza swoją tradycyjną funkcją, jaką jest efekt odżywczy, wywiera fizjologiczny i/lub psychologiczny wpływ na organizm człowieka[2]. Chcesz osobiście przekonać się, czy tego rodzaju jedzenie to coś dla ciebie? Sięgnij po Salatino, czyli sałatki rybne z warzywami, kaszą i aromatycznymi ziołowymi sosami, które zaliczają się do tej kategorii posiłków. Ich wyjątkowość doceniła globalna agencja badawcza Mintel. Na podstawie badania przeprowadzonego wśród 2000 ankietowanych wybrała ona limitowaną wersję Salatino ProAge innowacją kwietnia 2019 roku. Oznacza to, że produkty Salatino 20+, 30+ i 40+ są najbardziej innowacyjne spośród wszystkich produktów funkcjonalnych na świecie!

Jakie zioła w jakim wieku? Krótki przewodnik Salatino Pro-Age

Bez względu na metrykę możesz wspierać swój organizm zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną. A czy wiesz, że istnieje żywność funkcjonalna dedykowana kobietom w twoim wieku? W linii Salatino Pro-Age znajdziesz składniki, które dbają o twój umysł i ciało. Dla kobiet po dwudziestym roku życia optymalnym rozwiązaniem jest na przykład Salatino Pro-Age 20+ z nasionami guarany, skrzypem polnym, miodem czy pokrzywą. To świetne rozwiązanie, by wzmocnić skórę, włosy i paznokcie, a także zyskać więcej energii tak niezbędnej w tym intensywnym czasie.  Jesteś po trzydziestce? Wypróbuj Salatino Pro-Age 30+ wzbogacone o perz, zielony jęczmień, fasolę i składniki witaminowe. Wśród witamin warto zwrócić uwagę na te wspomagające pracę układu krwionośnego i regulujące pracę hormonów, czyli witaminy z grupy B. Dla kobiet po czterdziestym roku życia znakomitą opcją jest Salatino Pro-Age 40+, czyli sałatka rybna zawierająca owoc głogu, ziele męczennicy, korzeń żeń-szenia syberyjskiego, lawendę i melisę. To kompozycja składników, które wspomagają pamięć i koncentrację, dodają energii, a przy tym dbają o piękną skórę, której w okresie menopauzy może brakować elastyczności i blasku. 

Zioła to wspaniały sposób, by mądrze zadbać o siebie na co dzień. Odkryj potencjał roślin, które pozwolą ci cieszyć się wspaniałym samopoczuciem i pięknym wyglądem bez względu na metrykę!

 [1] Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Hoffmann M. (2001) „Żywność funkcjonalna – implikacje żywieniowe” [w]: „Żywność” 4(29). Źródło: http://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2017/12/11_Swiderski.pdf (data dostępu: 27.07.2019 r.)

 [2] Świderski F., Waszkiewicz-Robak B., Hoffmann M. (2001) „Żywność funkcjonalna – implikacje żywieniowe” [w]: „Żywność” 4(29). Źródło: http://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2017/12/11_Swiderski.pdf (data dostępu: 27.07.2019 r.)

Katarzyna Pefew

doradca żywieniowy, ukończyła Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW, prezes Fundacji Jabłko i Dynia, zajmującej się edukacją z zakresu zdrowego odżywania.