Tuńczyk- atrakcyjny składnik wielu potraw

19 02 2020 | Agata Szewc

Tuńczyk to duża, drapieżna ryba żyjąca niemal we wszystkich oceanach. Jest tłusta i bogata w makroskładniki potrzebne naszemu organizmowi. W wielu krajach je się ją zamiast mięsa. Jak jest przyrządzana na świecie?

Amerykanie uwielbiają tuńczyka

Bez wątpienia kraj w którym tuńczyk z puszki bije rekordy popularności to Stany Zjednoczone. Ta bogata w kwasy omega-3 ryba w postaci konserwy jest jednym z 50 najczęściej kupowanych produktów w supermarketach za oceanem. Łączna liczba spożywanych w USA puszek tuńczyka przekracza miliard sztuk! Choć uznawana za fast food, jest zdrowa i pożywna, a Amerykanie chętnie łączą rybę z innymi składnikami, tworząc proste i jednocześnie smaczne potrawy. Autorka popularnej książki kucharskiej „Let’s Talk Food” Doris Reynolds pisze: „Świeży tuńczyk stał się modny w latach 80. XX wieku i obecnie Amerykanie spożywają 3,6 funta rocznie na mieszkańca. Jednak tuńczyk w puszce jest zdecydowanie najpopularniejszym sposobem spożywania tej popularnej ryby”. 

Daniem, które często króluje na amerykańskich stołach jest caserolle z tuńczykiem. To rodzaj zapiekanki, gdzie tuńczyka z puszki łączymy z ugotowanym makaronem (lub rzadziej ryżem), sosem na bazie mleka, mąki i tartego sera cheddar, a także groszkiem, cebulą i kukurydzą. Połączone razem składniki należy włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w temperaturze 180 stopni.

 

Tuńczyk w Europie

Przenieśmy się do Europy. W niektórych krajach, szczególnie śródziemnomorskich, tuńczyk jest równie popularny jak w Stanach Zjednoczonych. Z południa Włoch, a dokładniej z Sycylii pochodzi znane również polskim smakoszom spaghetti al tonno. Przygotowanie tego niezwykle prostego dania zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Potrzebny jest oczywiście makaron ugotowany al dente, a także oliwa z oliwek, cebula, pomidory z puszki – które dusimy na rozgrzanej patelni, zioła oraz główny bohater – tuńczyk. Ważne jest, aby rybę i zioła dodać na samym końcu, tak aby delikatny tuńczyk nie stracił smaku.
Tuńczyk z puszki to również idealny składnik dla różnych wariacji na temat kanapkowych past. W Polsce tuńczyka połączonego z majonezem, konserwowym ogórkiem, ugotowanym na twardo jajkiem oraz cebulą chętnie spożywamy na świeżym pieczywie. Dość niecodzienne, ale równie pyszne jest połączenie takiej pasty ze słodkim owocem, a konkretniej brzoskwinią. To znane w całej Belgii peches au thon. Na brzoskwinię z puszki nakładamy porcję pasty z tuńczyka. Jest to świetne, dodające energii danie w sam raz na początek dnia. 

Przez lata tuńczyk w polskiej kuchni był rybą nieobecną ze względu na małą dostępność. Dlatego nie znajdziemy w kanonie „popularnych polskich dań” niczego z tuńczykiem – oczywiście w wersji książkowej (oficjalnej). Po przemianach ustrojowych przełomu lat 80. i 90. do polskich sklepów zaczęło trafiać coraz więcej importowanych produktów. Wtedy na polskich stołach, zwłaszcza świątecznych, obok klasycznej sałatki jarzynowej pojawiła się sałatka z tuńczykiem, ryżem, majonezem, kukurydzą, cebulą i ogórkiem konserwowym. Sałatka z tuńczykiem, ze względu na to, że jest bardzo sycąca, chętnie podawana jest również na domowych imprezach – również zakrapianych alkoholem. 

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.