Szybko i zdrowo – kulinarny trend, który pokochasz

30 03 2020 | Agata Szewc

Szybkie jedzenie kojarzy ci się z niezdrowymi fast foodami? Obalamy ten mit! Trend szybkiego i zdrowego jedzenia jest coraz popularniejszy. Warto dać mu szansę w codziennym menu!

Dynamiczne tempo życia nie musi oznaczać rezygnacji ze zdrowego jadłospisu. Wręcz przeciwnie – szybkie i zdrowe jedzenie to obecnie jeden z najgorętszych kulinarnych trendów. Od zmiany postrzegania fast foodów, przez lokalne uliczne jedzenie zyskujące na popularności, po gotowe produkty bez konserwantów. Odkryj różne oblicza trendu „szybko i zdrowo” i zainspiruj się, by wprowadzić go do swojego menu.

Gotowe jedzenie bez konserwantów? Tak!

Do niedawna pokutowało przekonanie, że gotowe jedzenie zawiera dużo konserwantów i nie należy do najzdrowszych. Nie da się ukryć – nierzadko to prawda, jednak warto szukać wyjątków od tej reguły. Jednym z nich są sałatki Salatino, które wpisują się w trend szybkiego, a zarazem zdrowego jedzenia. Na czym polega ich sekret? To zbilansowane posiłki o przejrzystych składach, w których próżno szukać konserwantów. Salatino to dania oparte na morskich rybach, warzywach i zdrowych kaszach takich jak kuskus. Gotowa porcja zapakowana jest w poręczne opakowanie, które możesz zawsze mieć przy sobie. Salatino rozumie potrzeby nowoczesnych kobiet, które chętnie wykorzystują modę na zdrowe jedzenie niewymagające długiego przygotowywania. Ciekawostka: wśród trendów kulinarnych na 2019 rok pojawiła się również żywność funkcjonalna. Dlaczego? Marta Glinka z Magazynu Kuchnia zauważa, że od lat na znaczeniu zyskuje żywność funkcjonalna o działaniu pobudzającym, energetyzującym, odżywczym. A teraz chcemy dodatkowo, aby miała także wpływ na nasz wygląd*.

Nowa odsłona fast foodów

Szybkie i zdrowe jedzenie to także zupełnie nowe postrzeganie posiłków jedzonych na mieście. Powód: dużo zmienia się w naszych nawykach żywieniowych i wiele wskazuje na to, że taka tendencja będzie się rozwijać. Restauratorzy chętnie to wykorzystują i odczarowują klasyczne szybkie jedzenie. Oblicze fast foodów zmienia się, a „fast” wcale nie musi oznaczać „źle”. Niegdyś kojarzono je z tanim, niezdrowym i tłustym jedzeniem, jednak wiele restauracji oferujących dotychczas takie posiłki proponuje obecnie ciekawe menu wyższej jakości**. Warto zastanowić się, z czego wynika ta zmiana. Eksperci wskazują przede wszystkim na rosnącą świadomość wśród konsumentów, a także na zdrowe jedzenie jako trend, który z roku na rok przybiera na sile. Efekt: nawet sieci fast food próbują za tym trendem nadążyć, ponieważ widzą, że osoby poniżej 40 roku życia preferują jedzenie organiczne***. Kolejny dowód na zmiany w myśleniu o szybkich i zdrowych daniach to uliczne jedzenie. Do grona fast foodów coraz częściej zalicza się również kuchnie lokalne z całego świata, które zyskały miano „street food”. Nie brakuje również miejsc, w których można kupić jedzenie typu fast food na wynos, ale w wersji fit, wegetariańskiej czy wegańskiej****.

Trend na szybkie i zdrowe jedzenie kreują sami konsumenci i właśnie to jest w nim najciekawsze! Moda na pyszne, gotowe i zbilansowane posiłki bez konserwantów może nie tylko zrewolucjonizować twoje codzienne menu, lecz także pomóc zaoszczędzić cenny czas.

 

 

* Glinka M. (2019) „Kulinarne trendy 2019” Źródło: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,121641,24339651,kulinarne-trendy-2019.html (data dostępu: 25.07.2019 r.)

** Tłumaczenie własne na podstawie Innovatika (2017) „Food Trends From Polish Perspective” Źródło: https://innovatika.com/wp-content/uploads/2017/08/Trendbook-food-trends-eng.pdf (data dostępu: 25.07.2019 r.)

*** Tłumaczenie własne na podstawie Ganev D. (2019) „Fast Food in the Media: The Rise of the Health-Conscious Consumer” Źródło:https://commetric.com/2019/01/04/fast-food-in-the-media-the-rise-of-the-health-conscious-consumer/ (data dostępu: 25.07.2019 r.)

**** Tłumaczenie własne na podstawie Innovatika (2017) „Food Trends From Polish Perspective” Źródło: https://innovatika.com/wp-content/uploads/2017/08/Trendbook-food-trends-eng.pdf (data dostępu: 25.07.2019 r.)

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.