Szukasz naturalnych sposobów na zdrowie? Wykorzystaj moc orkiszu i jęczmienia!

17 05 2019 | Katarzyna Pefew

Są modne, smaczne, poprawiają nastrój i działają jak naturalny antybiotyk. Mowa o dwóch rodzajach zbóż, które warto włączać do codziennej diety. Jakich? Sprawdź!

Zboża to dużo więcej niż pszenica i żyto dominujące w pieczywie. Eksperci zachęcają, by wykorzystać potencjał innych zbóż, które stanowią bogate źródło witamin, mikroelementów, a dodatkowo pomogą ci uzyskać i utrzymać wymarzoną wagę.

Orkisz – superfood i naturalny antybiotyk

Dojrzały orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, który jest ważny dla skóry, włosów, paznokci oraz wzmacnia aktywność mózgu i koncentrację [1]. Na tym jednak nie koniec – to odżywcze zboże pomoże ci również zadbać o prawidłowe trawienie, a w konsekwencji może wpłynąć na prawidłową regulację Twojej wagi, bo ze względu na dużą zawartość błonnika poprawia motorykę przewodu pokarmowego. Orkisz to prawdziwy superfood! Dlaczego jeszcze warto go jeść? Naukowcy wykryli w orkiszu obecność rodanidu, substancji biologicznie czynnej, będącej naturalnym antybiotykiem. Dzięki temu zapobiega powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, wpływa na poprawę nastroju [2].

Jęczmień – bogate źródło witamin

Jęczmień to kolejne zboże, którego potencjał warto wykorzystać w codziennej diecie. Jest to prawdziwe bogactwo cennych mikroelementów, które działają na twój organizm wielokierunkowo. Jak podkreśla Katarzyna Kawka i Marta Lemieszek z Zakładu Biologii Medycznej Instytutu Medycyny Wsi w Lublinie, do najważniejszych składników odżywczych występujących w jęczmieniu zaliczamy  między innymi aminokwasy, witaminy  A, B1, B2, B3, B4, B6, B7, C, E, K, cynk, selen, fosfor, potas, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan oraz  kwasy tłuszczowe: linolenowy i linolowy [3] . Podobnie jak orkisz, również jęczmień korzystnie wpływa na poprawę nastroju. Ekspertki zauważają, że zboże to może niwelować niekorzystny wpływ przewlekłego stresu na organizm człowieka, w tym zapobiegać depresji i innym zaburzeniom psychicznym [4].

Połącz moc zbóż i ryby w codziennym menu

Wartości odżywcze jęczmienia i orkiszu są niepodważalne, ale jak włączyć je do codziennej diety? Nawet jeśli żyjesz intensywnie, możesz bez wysiłku cieszyć się dobroczynnymi właściwościami tych zbóż. Ciekawym rozwiązaniem jest sałatka 7 Zbóż Tuńczyk z jęczmieniem i orkiszem Salatino, w której korzystny wpływ zbóż na twój organizm wzmacnia dodatkowo ryba bogata w kwasy Omega-3.

7 Zbóż Tuńczyk z jęczmieniem i orkiszem Salatino to mieszanka warzyw i wartościowych dla twojego organizmu zbóż w postaci jęczmienia i orkiszu, które służą twojemu dobremu samopoczuciu – zarówno fizycznemu, jak i psychicznemu. Poza rybą znajdziesz w niej także inne zdrowe tłuszcze takie jak oliwę z oliwek, dzięki której jęczmień, orkisz, ryba i warzywa tworzą świetnie smakującą całość. To idealny pomysł na lekki posiłek w trakcie dnia, który możesz mieć zawsze pod ręką!

[1] Czarniecka-Skubina Ewa, Andrejko Dariusz, Rosa Paulina (2012) „Orkisz i jego produkty jako przykład nowych, prozdrowotnych trendów w gastronomii i turystyce w warunkach globalizacji” [w:] „Turystyka i Rekreacja”, tom 9/2012

[2] Czarniecka-Skubina Ewa, Andrejko Dariusz, Rosa Paulina (2012) „Orkisz i jego produkty jako przykład nowych, prozdrowotnych trendów w gastronomii i turystyce w warunkach globalizacji” [w:] „Turystyka i Rekreacja”, tom 9/2012

[3] Kawka Katarzyna, Lemieszek Marta Kinga (2017) „Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia” [w:] „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu”, tom 23, nr 1

[4] Kawka Katarzyna, Lemieszek Marta Kinga (2017) „Prozdrowotne właściwości młodego jęczmienia” [w:] „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu”, tom 23, nr 1

Katarzyna Pefew

doradca żywieniowy, ukończyła Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW, prezes Fundacji Jabłko i Dynia, zajmującej się edukacją z zakresu zdrowego odżywania.