Salatino Pro-Age. Uroda i energia dwudziestolatek

11 07 2019 | Katarzyna Pefew

Życie dwudziestolatek jest pełne wyzwań. Marka Salatino to rozumie, dlatego prześledziła ich potrzeby, a następnie stworzyła sałatkę, która zawiera składniki mające dobroczynny wpływ na urodę i poziom energii.

Dwudziestolatki. Dopiero wkraczają w dorosły świat, mają głowy pełne pomysłów i różne plany na życie. Czego najbardziej potrzebują? Choć odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, to postanowili się z nią zmierzyć eksperci z Salatino – marki należącej do firmy Graal, specjalizującej się w produkcji gotowych posiłków rybnych i warzywnych. 

Czego potrzebują dwudziestolatki?

To nie pierwszy raz, kiedy Graal przygląda się zwyczajom Polek. Wśród produktów tej firmy są m.in. zdrowe posiłki rybne Salatino, tworzone zgodnie z ideą “W moim tempie”, a więc nawiązujące do poszukiwania w życiu balansu, i to również tego żywieniowego. Teraz przyszedł czas na kolejny krok –  jest nim specjalna linia Pro-Age przeznaczona dla kobiet w trzech przedziałach wiekowych: 20, 30 i 40 lat. 

Uznaliśmy, że styl życia współczesnych Polek jest bardzo zróżnicowany, a wspólnym mianownikiem ich potrzeb może być właśnie wiek – tłumaczy ekspert Salatino. – Przeprowadziliśmy wiele analiz i badań,  a przede wszystkim rozmawialiśmy z kobietami w różnym wieku, pytając o ich tryb życia, potrzeby, oczekiwania względem gotowych posiłków. W ten sposób podjęliśmy decyzję o stworzeniu trzech różnych produktów, dostosowanych do ich potrzeb ze względu na wiek. 

Jakie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez markę Salatino? Dwudziestolatki mają różne pomysły na siebie, lecz łączy je coraz większa świadomość na temat zdrowego odżywiania. Ważne są dla nich nie tylko walory smakowe, ale też dobrej jakości składniki i źródło ich pochodzenia. Posiłek powinien nie tylko odżywiać, lecz również mieć wartość dodatkową, poprawiającą samopoczucie i witalność. 

Na podstawie tych obserwacji eksperci Salatino stanęli przed niełatwym zadaniem. Jak stworzyć danie, które będzie nie tylko smaczne i pożywne, ale będzie również dostarczać energii i dbać o urodę? 

Mamy już wieloletnie doświadczenie w komponowaniu gotowych posiłków rybnych – wyjaśnia specjalista marki Salatino. –  Postanowiliśmy, że bazą dania Pro-Age 20+ jest wysokiej jakości mięso tuńczyka w połączeniu z warzywami, m.in. białą fasolą. Taka pożywna baza w stylu meksykańskich posiłków dostarcza organizmowi około 300 kilokalorii. 

Moc tkwi w ziołowym sosie

Kiedy danie było już gotowe, Salatino postanowiło wzbogacić je specjalnymi dodatkami, które w jeszcze wyraźniejszy sposób dodadzą witalności i wpłyną na urodę dwudziestolatek. 

Sięgnęliśmy do natury – wyjaśnia ekspert Salatino. – Dzięki współpracy ze specjalistami z zakresu ziołolecznictwa udało nam się stworzyć specjalną, ziołową mieszankę i wkomponować ją w aromatyczny sos.  

Wśród ziół znajdujących się w sosie Pro-Age 20+ znajdziemy wyciągi ze skrzypu polnego i pokrzywy, które zwyczajowo uważane są za źródło dobroczynnych substancji odżywiających włosy i paznokcie i nadających skórze sprężystości. Jest też miód znany ze swoich zdrowotnych właściwości (sos nie zawiera cukru!). Energetyczny ładunek znajdziemy też w nasionach guarany i kofeinie, które stanowią składowe sosu. 

  – Dwudziestolatki prowadzą bardzo intensywny tryb życia. Studiują, pracują, bawią się,    nawiązują nowe znajomości. Bywa, że mają po prostu czas dla siebie, a innym razem muszą uczyć się do sesji egzaminacyjnej, potrzebują więc siły i energii do mobilizacji – mówi specjalista Salatino. – Danie Salatino mogą zabrać wszędzie ze sobą, bo zapakowaliśmy je do eleganckiej puszki w kształcie miseczki. Można je zabrać więc na uczelnię lub na wypad ze znajomymi – dodaje.

Podział wiekowy zaproponowany przez markę w produktach Salatino Pro-Age jest umowny. Pozostałe produkty z tej linii: Pro-Age 30+ i Pro-Age 40+ tworzone są z myślą o kobietach z kolejnych grup wiekowych, jakkolwiek warto spróbować ich wszystkich – bez względu na cyfry w peselu.

Katarzyna Pefew

doradca żywieniowy, ukończyła Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW, prezes Fundacji Jabłko i Dynia, zajmującej się edukacją z zakresu zdrowego odżywania.