Lawenda – odkryj jej kulinarne możliwości i działanie

03 09 2019 | Katarzyna Pefew

Z pewnością znasz zapach lawendy, ale czy wiesz, jak smakuje? Wykorzystaj jej dobroczynne właściwości i włącz ją do swojego menu. Spróbuj sałatki Salatino Pro-Age 40+ ze szczyptą lawendy!

Lawenda to jedno z ziół, których prawdopodobnie nie wykorzystujesz w pełni. Piękny zapach to nie wszystko – lawenda kryje w sobie wiele właściwości korzystnych dla zdrowia, które z pewnością cię zaskoczą!

Jak wykorzystać lawendę w kuchni?

Smak lawendy jest nieoczywisty, podobnie jak jej zapach – łączy kwiatową, cytrusową i nieco cierpką nutę. Dzięki temu możesz z powodzeniem dodać ją do słodkich deserów, a także do wytrawnych dań. Najlepiej współgra z rybą, ryżem i ziemniakami. Świetnie sprawdza się również jako urozmaicenie sosów i dressingów, na przykład do sałatek. Szukasz inspirujących aromatów? Szczyptę lawendy połącz z posiekanym czosnkiem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, który podkreśli jej orzeźwiający charakter. Jeśli chcesz poeksperymentować z lawendą, pamiętaj o jej odpowiednim dozowaniu. Jak zauważa Honorata Piwowarska z Magazynu Kuchnia, suszona lawenda ma silniejszy smak i aromat niż świeża, dlatego poza sezonem stosujemy łyżeczkę suszonych zamiast łyżki świeżych kwiatów [1]. Jesteś ciekawa smaku lawendy w potrawach? Spróbuj sałatki rybnej Salatino ProAge 40+, w której lawenda jest jednym z ważnych ziołowych składników.

3 dobroczynne działania lawendy

  • Na bezsenność i stres

Wielu osobom lawenda kojarzy się z kojącym zapachem, który przynosi rozluźnienie i relaks przed snem. To prawda! Olejek z lawendy wykorzystuje się jako środek uspokajający, wyciszający ośrodkowy układ nerwowy. Lawenda zmniejsza stres oraz poczucie lęku, a także sprawdza się jako środek na bezsenność [2]. Podobne rezultaty uzyskasz, gdy zastosujesz lawendę jako element swoich potraw. Szukasz pomysłu na lekką kolację? Wypróbuj Salatino ProAge 40+ z aromatycznym ziołowym sosem z dodatkiem lawendy.  

  • Na przeziębienie i infekcje

Gdy dopada cię sezonowe przeziębienie, chętnie sięgasz po naturalne metody leczenia? Wzmacniaj swój organizm na co dzień, a gdy pojawiają się objawy infekcji, wykorzystaj moc lawendy i jej antyseptyczne właściwości. Czy wiesz, że olejek lawendowy stosuje się także do inhalacji przy nieżycie nosa czy zapaleniu krtani? Lawenda wąskolistna posiada właściwości przeciwbólowe, tak więc z powodzeniem stosowana jest przy migrenach i w bólach głowy [3]. Dodatkowo lawenda ma działanie napotne oraz rozgrzewające, co wspomaga zwalczanie stanów gorączkowych [4]. Pamiętaj, że z potencjału lawendy możesz skorzystać nie tylko w formie olejków, lecz także dodając ją do potraw.

  • Na trawienie

Lawenda wykazuje również korzystny wpływ na problemy trawienne. Agnieszka Lipińska, lekarka, podkreśla, że kojące właściwości lawendy wykorzystuje się także w schorzeniach przewodu pokarmowego spowodowanych stresem i nadmierną aktywacją autonomicznego (wegetatywnego) układu nerwowego [5]. Na czym polega jej działanie? Roślina ta działa przeciwskurczowo, co usprawnia jelita [6].

Uwielbiasz zapach lawendy i masz ochotę wypróbować ją w swojej kuchni? Świetnie! Sprawdź też sałatkę Salatino ProAge 40+, w której tuńczyk, kuskus perłowy, suszone pomidory i inne warzywa łączą się w aksamitną całość za sprawą aromatycznego sosu z dodatkiem lawendy oraz innych ziół.

[1] Piwowarska H. (2018) „Jak jeść lawendę”. Źródło: http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,137782,23657335,lawenda.html (data dostępu: 27.07.2019 r.)

[2], [3], [4], [6]  Radosz A., Klasik-Ciszewska S., Duda-Grychtoł K. (2018) „Kosmetyczne i lecznicze zastosowanie roślin ozdobnych” [w:] Medycyna Rodzinna 21 (1A). Źrółdo: http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2018/06/mr_2018_01A_065-071.pdf (data dostępu: 27.07.2019 r.)

[5] Lipińska A. (2013) “Lawendowe pola zdrowia” [w:] Farmakoterapia. Źródło: http://www.aptekamedia.pl/files/UserFiles/file/2013/03/lawenda.pdf (data dostępu: 27.07.2019 r.)

Katarzyna Pefew

doradca żywieniowy, ukończyła Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW, prezes Fundacji Jabłko i Dynia, zajmującej się edukacją z zakresu zdrowego odżywania.