Kuchenne ewolucje z sałatkami Salatino

02 02 2019 | Agata Szewc

Kuchnia nie znosi nudy. Jeśli więc lubicie w niej eksperymentować, koniecznie poznajcie 5 przepisów na proste i oryginalne dania z wykorzystaniem sałatek Salatino! Nie dość, że wprowadzicie urozmaicenie do swojego menu, to jeszcze wyjdzie to Wam na zdrowie. 

Makaronowe muszle z sałatkowym nadzieniem

Coś dla miłośników past w każdym wydaniu! Gotowy makaron w kształcie muszli wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do stanu al dente. Odcedzamy na durszlaku postawionym w zlewie i dajemy mu ostygnąć. Można go przelać zimną wodą, aby przyspieszyć ten proces. Ostudzony makron wypełniamy sałatką Salatino z tuńczykiem,  kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami. Całość dekorujemy świeżymi ziołami, np. koperkiem lub szczypiorkiem. Mniam!

Jajka faszerowane sałatką

Tego przepisu nie mogło tutaj zabraknąć! Gotujemy jajka na twardo i obieramy je ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka. W powstałych wgłębieniach umieszczamy sałatkę Salatino z tuńczykiem, kaszą jaglaną, ciecierzycą i suszonymi pomidorami. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Pychota tkwi w prostocie.

Sałatkowe mini-roladki z tortilli

Imprezowy klasyk do przygotowania w kilka minut! Na gotowe placki kukurydziane nakładamy równomiernie sałatkę Salatino z tuńczykiem po meksykańsku.  Dodajemy kilka plasterków papryczki chili dla podkręcenia smaku i zwijamy je w ciasne rulony. Te zawijamy następnie w folię spożywczą i odstawiamy  na ok. 2-3 godziny do lodówki. Po odczekaniu sugerowanego czasu  kroimy rulony po skosie na kawałki grubości ok. 3 cm i gotowe. Arriba, arriba! Ándale, ándale!

Sałatkowe rożki z ciasta francuskiego

Tym razem musimy się trochę bardziej postarać! Wycinamy z ciasta francuskiego krążki o średnicy ok. 15 cm i formujemy z nich stożki. Do środka wkładamy pogniecione kawałki papieru do pieczenia, tak by zachowały swój kształt podczas pieczenia. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. Studzimy i wypełniamy sałatką Salatino z tuńczykiem, kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami.  Można? Można!

Ptysie na słono wypełnione sałatką

I jeszcze coś na deser! Do rozpuszczonego w rondelku masła ze szklanką wody i szczyptą soli dodajemy mąkę i ciągle mieszając, gotujemy ok. 15 minut. Zestawiamy z palnika, chwilę studzimy, wbijamy pierwsze jajko i mieszamy do uzyskania lśniącej masy. Tak samo postępujemy z kolejnymi 3 jajkami. Gotowe ciasto nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość kulek to sprawa indywidualna, należy jednak pamiętać, aby zachować między nimi spore odległości.  Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230-250°C na złoty kolor (ok. 25-30 minut). Tak powstałe ptysie po przestudzeniu przekrawamy w poprzek. Na dolną część nakładamy ulubioną sałatkę Salatino, a górną zwieńczamy tę wymyślną konstrukcję. Smacznego!

To tylko przykładowe propozycje na zastosowanie sałatek Salatino w kuchni. Jeśli macie na nie swoje pomysły , nie wahajcie się wprowadzić  ich w życie. Będą z tego same korzyści!

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.