Kuchenne ewolucje z sałatkami Salatino
02 02 2019 | Agata Szewc
Kuchnia nie znosi nudy. Jeśli więc lubicie w niej eksperymentować, koniecznie poznajcie 5 przepisów na proste i oryginalne dania z wykorzystaniem sałatek Salatino! Nie dość, że wprowadzicie urozmaicenie do swojego menu, to jeszcze wyjdzie to Wam na zdrowie.
Makaronowe muszle z sałatkowym nadzieniem
Coś dla miłośników past w każdym wydaniu! Gotowy makaron w kształcie muszli wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do stanu al dente. Odcedzamy na durszlaku postawionym w zlewie i dajemy mu ostygnąć. Można go przelać zimną wodą, aby przyspieszyć ten proces. Ostudzony makron wypełniamy sałatką Salatino z tuńczykiem, kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami. Całość dekorujemy świeżymi ziołami, np. koperkiem lub szczypiorkiem. Mniam!
Jajka faszerowane sałatką
Tego przepisu nie mogło tutaj zabraknąć! Gotujemy jajka na twardo i obieramy je ze skorupek. Kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka. W powstałych wgłębieniach umieszczamy sałatkę Salatino z tuńczykiem, kaszą jaglaną, ciecierzycą i suszonymi pomidorami. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Pychota tkwi w prostocie.
Sałatkowe mini-roladki z tortilli
Imprezowy klasyk do przygotowania w kilka minut! Na gotowe placki kukurydziane nakładamy równomiernie sałatkę Salatino z tuńczykiem po meksykańsku. Dodajemy kilka plasterków papryczki chili dla podkręcenia smaku i zwijamy je w ciasne rulony. Te zawijamy następnie w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Po odczekaniu sugerowanego czasu kroimy rulony po skosie na kawałki grubości ok. 3 cm i gotowe. Arriba, arriba! Ándale, ándale!
Sałatkowe rożki z ciasta francuskiego
Tym razem musimy się trochę bardziej postarać! Wycinamy z ciasta francuskiego krążki o średnicy ok. 15 cm i formujemy z nich stożki. Do środka wkładamy pogniecione kawałki papieru do pieczenia, tak by zachowały swój kształt podczas pieczenia. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. Studzimy i wypełniamy sałatką Salatino z tuńczykiem, kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami. Można? Można!
Ptysie na słono wypełnione sałatką
I jeszcze coś na deser! Do rozpuszczonego w rondelku masła ze szklanką wody i szczyptą soli dodajemy mąkę i ciągle mieszając, gotujemy ok. 15 minut. Zestawiamy z palnika, chwilę studzimy, wbijamy pierwsze jajko i mieszamy do uzyskania lśniącej masy. Tak samo postępujemy z kolejnymi 3 jajkami. Gotowe ciasto nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość kulek to sprawa indywidualna, należy jednak pamiętać, aby zachować między nimi spore odległości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230-250°C na złoty kolor (ok. 25-30 minut). Tak powstałe ptysie po przestudzeniu przekrawamy w poprzek. Na dolną część nakładamy ulubioną sałatkę Salatino, a górną zwieńczamy tę wymyślną konstrukcję. Smacznego!
To tylko przykładowe propozycje na zastosowanie sałatek Salatino w kuchni. Jeśli macie na nie swoje pomysły , nie wahajcie się wprowadzić ich w życie. Będą z tego same korzyści!
Czytaj również
24 09 2021
3 sposoby na artystyczne wykorzystanie odpadów, które musisz zobaczyć
Trash art to sztuka, w której śmieci stają się źródłem inspiracji. Wśród materiałów, z których powstają nowoczesne dzieła sztuki, szczególne miejsce zajmują puszki, plastikowe opakowania i elektrośmieci.
24 09 2021
10 rzeczy, które warto mieć w torebce
O tym, co kobiety noszą w torebkach, krążą legendy. Zobacz, co warto przy sobie mieć!
11 08 2021
3 sposoby na przedłużenie letniej opalenizny
Dowiedz się, jak zadbać o piękną opaleniznę przy pomocy naturalnych sposobów i odpowiedniej diety, w której ważne miejsce powinny zajmować zdrowe, a przy tym szybkie przekąski Salatino!