Dlaczego warto łączyć rybę z dodatkami?

08 06 2020 | Agata Szewc

Ryba to jeden z tych produktów, które mają naprawdę duży kulinarny potencjał. Jej delikatne mięso i subtelny smak sprawia, że można nadawać jej różnorodny charakter dzięki dodatkom. Z czym najlepiej ją łączyć? Sprawdźmy!

Ryby i kasze – ulubione połączenie Salatino

Ryba to znakomita baza dla wielu potraw – od lekkich przekąsek, przez szybki lunch w pracy, po romantyczną kolację czy rodzinny obiad. Stanowi doskonałe źródło zdrowego białka, które jest dobrze przyswajane przez organizm. Jako jeden z niewielu produktów zawiera również kwasy omega-3 pozytywnie wpływające na odporność i kondycję różnych układów, w tym nerwowego czy krążenia. Aby zyskać zbilansowany posiłek, warto połączyć rybę ze zdrowymi węglowodanami takimi jak kasze. To prosty przepis na sycące i wartościowe danie, które zapewnia różnorodne składniki i dużą dozę witamin. Takie zdrowe połączenie można znaleźć na przykład w sałatce Salatino Tuńczyk z owsem i kamutem lub Tuńczyk z jęczmieniem i orkiszem.

Jak łączyć ryby i warzywa? 

Nie ulega wątpliwości – ryba i warzywa to naprawdę zgrany duet. Chrupiące jarzyny dobrze uzupełniają delikatną konsystencję ryby. Różnorodność smaków warzyw sprawia z kolei, że w połączeniu z nimi subtelny tuńczyk może zyskać naprawdę wiele zaskakujących odsłon. Ryby stanowią cenne źródło łatwo przyswajalnych protein. Ten walor można wykorzystać jeszcze lepiej, dodając do nich warzywa strączkowe. Soczewica, ciecierzyca, fasola czy groszek znakomicie pasują do ryb, a przy tym stanowią dodatkową porcję zdrowego białka. Takie pełnowartościowe połączenia można znaleźć w sałatkach Salatino takich jak Tuńczyk po meksykańsku z czerwoną fasolą czy Tuńczyk z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami.  

Tuńczyk i wyrafinowane smaki Salatino

Mięso ryby jest delikatne w smaku, dlatego warto dodawać do niego wyraziste dodatki. Tuńczyk fantastycznie współgra z kaparami, oliwkami czy suszonymi pomidorami. Takie połączenie przywodzi na myśl smaki wakacji, a poza tym jest naprawdę interesujące i zdrowe. Pomidory suszone, podobnie jak ryby, zawierają istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy omega-3. To zasługa roślinnych olejów, w których umieszczane są tego rodzaju przetwory. Na tym jednak nie koniec. Istnieją liczne pozytywne właściwości suszonych pomidorów. Ze względu na obecność witaminy C suszone pomidory wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Suszone pomidory pomagają w redukcji cholesterolu LDL. Pozytywnie wpłyną także na poprawę kondycji skóry, wzmocnią wzrok, układ kostny oraz będą chronić układ nerwowy*. To między innymi dlatego suszone pomidory stanowią dodatek do sałatek rybnych Salatino. Tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami, a może Tuńczyk z kaszą jaglaną, ciecierzycą i suszonymi pomidorami Salatino? To tylko niektóre pyszne propozycje!

Jakie przyprawy pasują do ryby?

Ryba i cytryna to najlepszy duet – takie przekonanie od dawna dominuje w świecie kulinariów. To prawda: ryba skropiona kilkoma kroplami świeżo wyciśniętego soku z cytryny zyskuje nowy smak i aromat. Dodatkiem, który może konkurować w tej kwestii z cytryną, jest imbir. Jego orzeźwiający zapach i ostrawy posmak podkreśla charakter ryby. Przyprawą, która dobrze współgra z rybą, jest także wędzona papryka. Jej słodkawy smak i korzenny aromat wspaniale komponuje się z rybą taką jak tuńczyk. Dobrym uzupełnieniem potraw z rybą w roli głównej jest też świeży koperek, natka pietruszki i szczypior. Warto spróbować też dodać do ryby cząber, estragon, rozmaryn czy majeranek. To również świetny sposób, by podkreślić smak swojej ulubionej sałatki Salatino. Wystarczy przełożyć danie na talerz lub miseczkę i przyprawić po swojemu zielonymi dodatkami lub aromatycznymi korzennymi przyprawami. To doskonałe rozwiązanie, by wprowadzić do gotowych dań indywidualny pierwiastek.

*Kowalczyk A. (2019) Suszone pomidory – charakterystyka, likopen, wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie w kuchni, przepis. Źródło: https://portal.abczdrowie.pl/suszone-pomidory-charakterystyka-likopen-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-zastosowanie-w-kuchni-przepis (data dostępu: 15.10.2019 r.)

 

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.