Ciekawe przepisy na szybkie dania z Salatino

02 04 2020 | Agata Szewc

Są idealne na spotkania w kameralnym gronie przy kieliszku wina. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale możliwość błyskawicznego przygotowania. Zaskocz swoich gości przekąskami na bazie rybnych sałatek Salatino.

1. Mini tortille
Składniki:
– Salatino Tuńczyk po meksykańsku
– Serek twarożkowy o smaku paprykowym
– Kolorowa papryka drobno posiekana
– Natka kolendry drobno posiekana
– Sok z limonki
– Tortille pszenne
Przygotowanie:
Tortillę posmarować serkiem. Nałożyć na to Salatino Tuńczyk po meksykańsku i posiekaną
paprykę. Posypać kolendrą i skropić sokiem z limonki. Zwinąć w rulon, pokroić na małe
kawałki. W każdy wbić wykałaczkę.

2. Mikro gołąbki na zimno
Składniki:
– Kilka niewielkich listków sałaty masłowej
– Salatino tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami
– Cienki szczypiorek
Przygotowanie:
Na listki sałaty nakładać niewielkie porcje Salatino tuńczyk z kuskusem perłowym. Zawijać
ostrożnie jak gołąbki. Przewiązać źdźbłami szczypiorku.

3. Tartinki
Składniki:
– Salatino tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami
– Serek twarożkowy o smaku śmietankowym
– Garść orzechów włoskich posiekanych i uprażonych na patelni
– Gotowe wytrawne tartinki
Przygotowanie:
Salatino tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami wymieszać z serkiem.
Nakładać na tartinki. Posypać orzechami.

4. Szybka sałatka
Składniki:
– Salatino tuńczyk z marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami
– Sałata rzymska
– 3 jajka na twardo
– Kilka pomidorków koktajlowych
– Sos jogurtowo-czosnkowy:
– Ząbek czosnku
– Szklanka jogurtu naturalnego
– Łyżeczka posiekanej bazylii
– Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę rzymską pokroić i ułożyć na półmisku
Na sałacie rozłożyć Salatnio tuńczyk z marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami, jajka na
twardo pokrojone w „ósemki”, połówki pomidorków koktajlowych. Czosnek przecisnąć do
jogurtu przez praskę. Dodać bazylię, sól i pieprz. Wymieszać. Polać delikatnie sałatkę.

5. Tuńczykowa pasta
Składniki:
– Salatino tuńczyk z ciecierzycą, kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami
– Puszka cieciorki lub białej fasoli
– 2 ząbki czosnku
– Kmin rzymski
– Pęczek natki pietruszki
– Sól, pieprz
– Chlebki pita
Przygotowanie:
Salatino tuńczyk z ciecierzycą, kaszą jaglaną i suszonymi pomidorami, odsączoną cieciorkę i
czosnek zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą, pieprzem i kminem
rzymskim. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Podawać z tostowanym chlebkiem pita lub z
bagietką.

Autor: Agata Szewc, dziennikarz kulinarny

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.