5 warzyw, które idealnie pasują do tuńczyka

16 03 2020 | Agata Szewc

Tuńczyk to ryba bogata w witaminy i kwasy omega-3, która zaskakuje swoim uniwersalnym potencjałem. Można łączyć ją z rozmaitymi składnikami, uzyskując smaczne i zdrowe rezultaty. Oto 5 warzyw, które według Salatino fantastycznie uzupełniają smak tuńczyka!

Tuńczyk znajduje się wśród ryb najchętniej wybieranych przez Polaków. Nic dziwnego – jego mięso jest smaczne, delikatne i zdrowe. Ta ryba stanowi bowiem cenne źródło witaminy A, E, D i PP, a także zawiera dużą ilość kwasów omega-3, których niedobory mogą mieć negatywny wpływ na wiele funkcji organizmu. Tuńczyk to jednak nie tylko liczne właściwości odżywcze, lecz także znakomita baza potraw wzbogaconych o warzywa. Z jakimi jarzynami współgra najlepiej?

 

  • Ciecierzyca

 

Tuńczyk stanowi bogate źródło zdrowego łatwo przyswajalnego białka. To właśnie łączy go z ciecierzycą. Dodatkowo cieciorka zawiera dużo witamin z grupy B i mikroelementy istotne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Jej smak dobrze współgra z tuńczykiem, a chrupiące ziarna nadają daniom rybnym nieoczekiwaną teksturę. Sprawdzony przepis na połączenie tuńczyka z cieciorką?  Salatino Tuńczyk z kaszą jaglaną, ciecierzycą i suszonymi pomidorami!

 

  • Marchew

 

Lekka i bogata w beta-karoten nadający skórze słoneczny odcień marchew to kolejne warzywo, które znakomicie współpracuje z tuńczykiem. Ich wspólną cechą jest ponadto zawartość witaminy A, mająca zbawienny wpływ między innymi na kondycję skóry. Warto przyswajać tę witaminę z naturalnych, różnorodnych źródeł, na przykład wybierając zbilansowane danie Salatino Tuńczyk z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami.

 

  • Czerwona fasola

 

Oprócz ciecierzycy wśród zdrowych strączków, które dobrze współgrają z tuńczykiem, warto wymienić czerwoną fasolę. Czym wyróżnia się w stosunku do swojej jasnej kuzynki? Czerwona fasola zawiera ponad 4 razy mniej kilokalorii. Nie ustępuje jej jednak pod względem właściwości. Czerwona fasola świetnie komponuje się z tuńczykiem dzięki temu, że oba produkty wyróżniają smaki o dużym potencjale. To pozostałe składniki i przyprawy decydują o tym, jak będą smakować dania na bazie fasoli i tuńczyka. Ciekawa propozycja w słonecznym klimacie? Salatino Tuńczyk po meksykańsku, w którym czerwona fasola gra obok ryby pierwsze skrzypce!

 

  • Kukurydza

 

Sałatka z tuńczyka z puszki i kukurydzy to jedno z najbardziej ulubionych dań sportowców. Dodaje energii i zawiera cenne składniki, które pomagają w budowaniu masy mięśniowej. Kukurydza świetnie pasuje do tuńczyka. Jej łagodna słodycz dobrze przełamuje charakterystyczny smak ryby. Pomysł na zdrowe danie z tuńczykiem i kukurydzą w roli głównej? Salatino Tuńczyk z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami! Oprócz walorów smakowych, które świetnie uzupełniają charakter tuńczyka, warto sięgać po to warzywo z jeszcze jednego powodu. Kukurydza zawiera sporo cennych mikroelementów, a wśród nich selen. Dlaczego to takie ważne? Mgr inż. Magdalena Makarewicz-Wujec, dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zwraca uwagę, że selen wraz z witaminą E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność i przedłuża młodość.

 

  • Pomidory 

 

Pomidor często występuje obok tuńczyka jako składnik sałatek, past i farszy. Nic dziwnego – ich smaki dobrze ze sobą współpracują. Ryba świetnie pasuje do świeżych pomidorów, a także do sosów czy pomidorów suszonych. Te ostatnie nadają tuńczykowi wyrazistości i podkreślają jego naturalny smak. Warto osobiście się o tym przekonać, sięgając na przykład po sycący posiłek Salatino Tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami.

 

Autor: Agata Szewc, dziennikarz kulinarny

______
* Makarewicz-Wujec M. (2019) Kukurydza: wartości odżywcze kukurydzy. Źródło:  https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/kukurydza-wartosci-odzywcze-kukurydzy-aa-9TFQ-sNZK-14T5.html#kukurydza-wlasciwosci-zdrowotne (data dostępu: 8.10.2019 r.)

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.