3 pomysły na zdrowe i modne posiłki do pracy

13 05 2019 | Katarzyna Pefew

Masz dość kanapek i niewygodnych pudełek zabieranych do pracy? Oto 3 pomysły na zdrowe, nieduże posiłki, których smak pozytywnie cię zaskoczy!

Żywieniowe grzechy główne

Zapewne nie raz zdarzyło ci się pominąć posiłek w ciągu pracy. Nadmiar obowiązków, brak czasu na przerwę czy  za późna pobudka skutkująca nieprzygotowaniem lunchu do pracy. Powodów może być wiele, jednak bez względu na sytuację nie powinnaś zapominać o zdrowych posiłkach, które dodadzą ci energii i poprawią koncentrację. Wśród najczęściej popełnianych przez Polaków błędów  żywieniowych wymienia się między innymi nieregularność spożywania posiłków, zbyt długie przerwy między nimi, opuszczanie pierwszego i drugiego śniadania, a także monotonię żywieniową[1]. Jeśli ty też masz na sumieniu co najmniej jeden z tych grzechów, już teraz zastanów się nad lepszym planowaniem posiłków do pracy. Sprawdź nasze sposoby na zdrowe i wygodne dania!

Salatino – pomysł na pożywny posiłek z rybą w roli głównej

Ciekawą opcją do pracy może być smaczna sałatka z wysokiej jakości składników. Same warzywa to dla ciebie za mało? Możesz sięgnąć po Tuńczyka z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami Salatino, czyli zbilansowany posiłek, w którym znajdziesz i warzywa, i rybę! Tuńczyk z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami to jedna z wielu sałatek Salatino, która sprawdzi się jako sycąca i zdrowa porcja do pracy. Całość przyprawiona aromatycznymi ziołami sprawi, że nawet w biegu poczujesz się tak, jakbyś jadła danie świeżo przygotowane we własnej kuchni. Dodatkowy powód? To posiłek bez konserwantów. Czym jeszcze zaskoczy cię Tuńczyk z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi  oliwkami Salatino? Prostym składem! To najlepszy dowód na to, że mniej znaczy więcej. Dobrze skomponowane naturalne składniki takie jak warzywa i ryba ze szczyptą soli to pewny przepis na świetny smak!

Warstwowe smakołyki

Tuńczyk z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami Salatino jest gotowym sposobem na pożywny lunch do pracy. Chcesz przyrządzić pyszną przekąskę samodzielnie? Możesz zainspirować się innym kulinarnym trendem, którym zachwycił się sam magazyn Vogue. Na Times Square wygodne i zdrowe posiłki w formie przyjaznej dla środowiska proponuje Tyme Capsule. To nietuzinkowy pomysł na jedzenie na wynos, które możesz przygotować sama. Jesteś ciekawa, jak wyglądają takie pyszności? Są to ułożone w szklanym słoiku warstwy różnych produktów takich jak ryż, kasza, warzywa czy sos. Dzięki przezroczystemu szkłu warstwy prezentują się apetycznie, więc z jeszcze większą przyjemnością zjesz taki posiłek w pracy. Poza tym możesz sama zdecydować, czy i kiedy chcesz zmieszać poszczególne produkty.

Wykorzystaj ulubioną sałatę, przełóż ją sałatką Salatino, dodaj nieco ukochanego dressingu i ciesz się swoją własną wersją fit-układanki!

Pyszne pasty – biesiadowanie w przerwie na lunch

Świetnym pomysłem na lekki, ale sycący posiłek w pracy są także łatwe do wykonania pasty na chleb. Przygotuj pastę na bazie suszonych pomidorów i oliwy, oliwek (czyli klasyczną tapenadę) lub ryby z puszki (och, długo by wymieniać – ale zacznij od miksu z białym serem, lub ugotowanym na twardo jajkiem). To sprawdzone smaki, za którymi przepada niemal każdy!

Lubisz miksować jeszcze bardziej? Wrzuć do blendera Tuńczyk z kukurydzą, marchewką, groszkiem i czarnymi oliwkami od Salatino, dodaj nieco pieprzu, cytryny i soli. I gotowe! Zapakuj do poręcznego pojemnika i jedz z pitą lub świeżą bagietką.

Bez względu na to, na jaki lunch do pracy się zdecydujesz, pamiętaj o regularności i starannym doborze składników. Idealnym przykładem połączenia superfood, ryby, świetnego smaku oraz wygody i szybkości podania są produkty Salatino. Możesz ich używać solo, jako element jedzeniowej układanki w słoiku, albo w miksie z pastami.

[1] Gronowska-Senger Anna (2001) „Błędy żywieniowe stanowiące ryzyko dla zdrowia w Polsce” [w:] „Żywność”, nr 4(29)

Katarzyna Pefew

doradca żywieniowy, ukończyła Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne na SGGW, prezes Fundacji Jabłko i Dynia, zajmującej się edukacją z zakresu zdrowego odżywania.