3 kasze, które świetnie smakują z tuńczykiem

09 03 2020 | Agata Szewc

Ryba i kasza to dobrana para. Powody są dwa: takie połączenie znakomicie smakuje i jest superzdrowe. Oto 3 rodzaje kasz, które warto jeść razem z tuńczykiem.

Kasze to prawdziwe bogactwo witamin oraz mikroelementów. Nic więc dziwnego, że Polacy coraz chętniej wybierają je zamiast ziemniaków. Atutem kasz jest także ich kulinarna wielowymiarowość. Różnorodność smaków i tekstur sprawia, że stanowią bazę dla naprawdę wielu potraw – zarówno tych na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Kasze fantastycznie współgrają również z rybami. Można dodawać je do ciepłych dań obiadowych, jednak smakują znakomicie również w zbilansowanych daniach na zimno takich jak Salatino. Jakie korzyści daje łączenie tuńczyka z kaszami? Sprawdźmy!

Lekkostrawny kuskus i delikatna ryba – sprawdzone połączenie Salatino

Delikatna, drobna, o delikatnej teksturze – kuskus to kasza, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Warto wypróbować ją również w połączeniu z tuńczykiem, na przykład sięgając po gotowy posiłek Salatino Tuńczyk z kuksusem perłowym i suszonymi pomidorami. To kasza, na którą powinny zwrócić uwagę w szczególności osoby aktywne fizycznie, a także te, którym zależy na lekkostrawnej diecie. Charakteryzuje się dużą zawartością białka przy stosunkowo niewielkim udziale błonnika pokarmowego. Sprawdza się w kuchni sportowców, gdyż niewielki udział błonnika pokarmowego zapobiega nadmiernemu obciążenia przewodu pokarmowego przed wzmożoną aktywnością fizyczną. [1]

Kasza jaglana z tuńczykiem – bezglutenowa bomba witaminowa

Pod względem zawartości glutenu (a raczej jego braku) na tle innych kasz wyróżnia się jaglana. Jest pozyskiwana z ziaren prosa i stanowi bogate źródło zdrowego białka. By wzmocnić jego przyswajanie, warto wybierać posiłki, w których kasza jaglana łączy się z rybą, na przykład zbilansowane porcje Salatino. Tuńczyk również stanowi źródło łatwo przyswajalnego, wartościowego białka. Dobry pomysł na połączenie walorów kaszy jaglanej i tuńczyka to Salatino Tuńczyk z kaszą jaglaną, ciecierzycą i suszonymi pomidorami. Ten pełnowartościowy posiłek zawiera również zdrowe strączki, które zapewniają dodatkową porcję białka. Dlaczego jeszcze kasza jaglana powinna znaleźć się w zdrowym menu? Jak podkreśla dietetyczka, dr. n. med Dominika Wnęk, zawiera lecytynę, która wpływa na właściwe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Lecytyna zmniejsza także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, gdyż zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego i stężenie triglicerydów. [2] Dodatkowo zapobiega zakrzepom oraz wspomaga odporność dzięki zawartości cynku i żelaza. Zawiera również krzem nazywany pierwiastkiem życia – podobnie jak cynk wpływa na odporność organizmu, ale warunkuje także prawidłowy wzrost i wygląd włosów, skóry oraz paznokci. [3]

Kasza jęczmienna i tuńczyk – zdrowe połączenie dla pięknej figury

Wśród kasz, które dobrze komponują się z tuńczykiem, warto zwrócić uwagę na jęczmienną. Sprawdzony sposób na wypróbowanie tego połączenia? Salatino Tuńczyk z jęczmieniem i orkiszem, czyli zbilansowana porcja bez konserwantów zamknięta w poręcznym opakowaniu. Tuńczyk i jęczmień smakują razem doskonale, ale dlaczego jeszcze warto sięgać po tę zdrową kaszę? Powodem jest duża zawartość błonnika, który ma korzystny wpływ na przemianę materii. Rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego – ß-glukan – wykazuje zdolność wiązania kwasów żółciowych i ogranicza wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym [4] – tłumaczy ekspertka. Dzięki tej właściwości kasza jęczmienna może być ważnym elementem diety osób z zaburzeniami lipidowymi. ß-glukan reguluje gospodarkę węglowodanową i wspomaga leczenie nadwagi oraz otyłości. [5] Kasza jęczmienna w połączeniu z lekką rybą powinna zatem znaleźć się w menu osób, którym zależy na pobudzeniu przemiany materii i dbaniu o sylwetkę.

Kasza i ryba to zdrowe połączenie, które świetnie smakuje i dostarcza organizmowi wartościowych składników odżywczych. Dobrym pomysłem na to, by wprowadzić do swojego jadłospisu tuńczyka i kaszę, są sałatki Salatino. To optymalnie skomponowana porcja pełna łatwo przyswajalnego, zdrowego białka i mikroelementów.

Autor: Agata Szewc, dziennikarz kulinarny

[1], [2], [3], [4], [5] Wnęk D. (2015) Jęczmienna, jaglana, kuskus, bulgur – która kasza jest najzdrowsza? [w:] Medycyna Praktyczna. Źródło: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/132099,jeczmienna-jaglana-kuskus-bulgur-ktora-kasza-jest-najzdrowsza (data dostępu: 12.10.2019 r.)

Agata Szewc

Dziennikarka kulinarna i tłumaczka. Publikowała m.in. w Rzeczpospolitej i Polska The Times. Miłośniczka trendów i baczna obserwatorka stylów życia. Komentatorka zjawisk kulinarnych i zmian, jakie we współczesnym lifestyle’u powoduje pojawianie się nowości żywieniowych.